Isaac Ilyich Levitan – en idol

Isaac Ilyich Levitan var en rysk 1800-tals målare. Han levde 1860-1900.levitan105

Första gången jag såg en av hans bilder blev jag mycket berörd. Bilden föreställde en gårdsplan täckt av snö, precis lik min mors gårdsplan utanför hennes barndomshus i Alträsk.
Trots att jag studerat de franska impressionisterna så hade jag aldrig förut sett någon som tolkade det nordiska landskapet på detta sätt. Att jag förälskade mig i Levitans bilder är dock inget jag är ensam om. På sin tid var han framstående konstnär älskad av många, så till den grad att det väckte vännen Tjechovs avund. Tjechovs Hoppetossan handlar om Levitan.

Att jag först stötte på Levitans bilder berodde på min kärlek till den ryska målaren Ilja Repin vars verk jag i min ungdom noggrannt studerade och kopierade ifrån böcker. I en av dessa böcker fanns den målning av Levitan som jag här beskrivit.

Den bild av Ilja Repin som jag gav mig i kast med att kopiera var Zaprotskij kosack. I boken mätte målningen  ca 18 x 12 cm, min kopia blev något större och det var i sanning ett svårt arbete att skapa fina färgfördrivningar i det lilla formatet. Något förvånad blev jag när jag nu häromåret för första gången såg målningen i verkligheten och förstod att målningen i verkligheten mäter c.a 5 x 3 meter!!

Zaprotskije kosack

Zaprotskije kosack

Turligt nog kunde jag se en stor utställning med Levitan och Repins bilder vid ett besök i St Petersburg härförleden. Många av de bilder som annars finns i Tretyakovmuséet i Moskva. Här kan ni se ett smakprov på en del av Levitans bilder. Affischer finns att beställa på nätet

Tags: , , , , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.