Plagiat får oanade konsekvenser

KUVITUSTA STT Kopioinnista epäilty Marimekko-suunnittelija katuu ///Kristina Isola medger att Marimekko-mönstret är plagiat

Efter att Helsingin Sanomat började utreda sina misstankar har Kristina Isola nu medgett att hon använt Maria Primatschenkos verk En råtta på resa som förlaga. Verket är från 1963.
I dag skickade hon också ut ett pressmeddelande där hon skriver att hon skäms och ångrar sitt beteende. Kristina Isola berättar att hon såg Primatschenkos illustrering i en bok bland sin mor Maija Isolas kvarlåtenskap. Isola inspirerades av illustreringen och skogen omkring henne när hon ritade Marimekko-tyget Metsänväki (Skogsfolk). – Jag kom inte att tänka på upphovsrätt eller på att jag skulle stjäla någon annans kreativa arbete. Skogsfolket kändes så nära och jag ville dela med mig av skogskänslan med så många som möjligt, skriver Isola. – Jag förstår nu att jag gjort fel och ångrar och skäms över mitt beteende.
Frilansformgivaren Isola har skapat tygtryck till Marimekko i flera årtionden.

fin_a330_metsanvaki_1
Metsänväki-mönstret finns därtill på ett av Finnairs flygplan.
Finnair tänker måla över det plagierade Marimekkomönstret Skogsfolket (Metsänväki) som finns på ett av bolagets flygplan. Både Marimekko och Finnair bekräftar det här. Mönstret har funnits på ett Airbus 330-plan som flyger till Asien och New York. Finnair uppger att mönstret målas över så fort som möjligt men målningen tar
några dagar och hur det påverkar trafiken är tills vidare okänt. Flygbolaget hade inte för avsikt att använda mönstret i en större omfattning.
Marimekkos andra mönster används i Finnairs textilier och dukningar. Kommunikationschef Anna-KaisaVaramäki intygar att samarbetet med Marimekko fortsätter. Marimekko utreder fallet noga. Den konstnärliga chefen Minna Kemell-Kutvonen säger till FNB stämningen på företaget är upprört.
Hon kan ännu inte säga hur det går med samarbetet mellan Isola och Marimekko. – Det här är ett ytterst beklagligt och chockerade snedsteg. Tills vidare har Marimekko inte fått några ersättningskrav.a-marimekko-fabrics-6

Vem som gjort detta mönster ovan vet jag inte, troligen Maija Isolas – men jag kommer ihåg det från min barndom, men nu ingår det i Marimekkos samling av mönster som de ger ut. Vem ska kunna hålla ett helhetsgrepp om upphovsrätten idag när så många bilder visas i så många sammanhang? BUS, Behov och Upphovsrätt i Sverige, är en bra organistaion som gör ett svårt jobb som försöker samla och att ge tillbaka medel åt konstnärerna.

Tags: , , , , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.