Upphovsrättsintrång

Dagligen gör vi oss skyldiga till överskridande av upphovsrätten, genom att via FaceBook och andra media visa bilder på foton och konstverk vars namn inte anges, vars skapare kanske sedan länge är död. Många verk har kanske inte längre någon som kan försvara upphovsmännens rättigheter, följerätten. Genom att sampla musik, skulptur och bilder och ge det nya verket verkshöjd så kan vi gå fria från olagligt intrång men rent etiskt, hur förhåller det sig då? Frågorna kring detta med upphovsrätt och upphovsrättsintrång är många och de tangerar många olika aspekter, såväl ekonomiska som att ge personer rättvis respekt för sitt arbete och sitt verk.

Om jag vet att jag använt en annan människas idéer och arbetat utifrån dessa bör jag då inte ange det?

Stiftelsen Framtidens Kultur vaskade under sina verksamma år bland de idéer som då låg i framkant, genom att erbjuda konstnärer och andra organisationer pengar via ansökan med olika projektidéer. Dessa idéer blev det kapital som försvarade Stiftelsens existens och gjorde att de kunde fortsätta sin verksamhet så länge löntagarfondernas pengar räckte. De som stod nära köttgrytorna fick sig några rejäla munsbitar, men många var de organisationer och enskilda som mer eller mindre blev bestulna på sitt idékapital, vilket Stiftelsen lagt vantarna på och använde som sitt.

Det finns de som hävdar att all kunskap ska vara gratis, och att alla idéer ska vara fria. Men ur vad ska då kapitalet hämtas? Vad ska den som levererar  idéer leva av under tiden han matar andra med sina godbitar? Dagens attityd bland unga är att allt ska gå att ladda ned gratis från internet, och det är väl acceptabelt så länge det rör sig om en filmsnutt på en skrattande baby, men när det gäller film som kostat miljontals kronor att producera så blir automatiskt frågan, från var ska pengar till nästa film tas, om inte denna inbringar något kapital? Här kan man kanske tänka sig att det finns lösningar som exempelvis att bredbandsbolagen stod för en del av kostnaden, för om det inte fanns saker att ladda ned vad ska vi annars med bredband till? Men det finns andra lösningar, de flesta går ut på att slutkonsumenten ska betala.

Upphovsrätten gäller inte bara film och inte bara det som sker på internet. Det gäller konstnärer som stjäl varandras idéer, designers som använder andras mönster, skulptörer som använder någon annans formar, grafiker som utnyttjar någon annans tryckplåtar osv listan kan göras lång. Var går gränsen för att låta sig inspireras av någon eller något till att det faktiskt handlar om ren och skär stöld?

Någon designer tog fram en fantastiskt fin ljusstake. Det tog år av tid att utveckla och få den lönsam på marknaden. Då tänkte någon aha, vilken fin idé och den verkar lönande också, en sån kan jag också producera, och skred till verket. Den riktiga upphovsmannens år av stretande och tester syns ju inte i det färdiga verket, det var ju bara att syna och ta efter.

Samma sak när det gäller egentligen allt skapat, det som tagit år att komma fram till är lätt för en annan människa att kopiera och hävda att det är deras.

När det gäller mönsterskydd så gäller det utan patent, men när det gäller en uppfinning så måste man ha ett patent också. Ett patent kostar, ska ett patent dessutom gälla i exempelvis USA så kostar det massor. Det som kostar är bevakningen av patentet.

I Sverige är intresseorganisationen BUS, Behov och Upphovsrätt i Sverige, en organisation som arbetar aktivt med att tillvarata sina medlemmars intressen. BUS samlar in pengar för att ge tillbaka förvisningsrätt av publika verk i böcker, tidningar och i offentlig miljö. Deras arbete är mycket viktigt och det stärker konstnärernas rätt i samhället.

Personligen tycker jag att var och en bör pissa in sitt eget revir och ge f-n i andras! Åtminstone hålla sig på tillbörligt avstånd från andras verk och idéer.  Hitta på något eget och låt andra få ha sitt i fred!

 
frame src=”//www.facebook.com/plugins/follow?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkonstnarinnan&layout=standard&show_faces=true&colorscheme=light&width=450&height=80″ scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px;” allowTransparency=”true”>

Tags: , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.