Ännu mer stulen konst

Ännu mer stulen konst funnen i Tyskland

Historien om den mystiska upptäckten av 1400 konstverk samlade av en välkänd tysk konstsamlare under nazitiden fortsätter att uppröra Tyskland och konstvärlden. Rapporterna om att det funnits en uppgörelse mellan Hitlers propagandachef och konstsamlaren att betala Goebbels 4000 schweizerfranc för 200 verk av sk. ”degenererad konst” som nazisterna kallade modern europeisk konst, vilken de ansåg vara otysk och visa förvrängda bilder av människor, djur och landskap. Konstsamlaren beskrivs som en konstkännare vid namn Hildebrand Gurlitt. Ibland stödde han konstnärer som fördömts av nazisterna men ibland gjorde han också gjorde affärer med stulen konst tillsammans med Joseph Goebbels.

I sydvästra Tyskland säger polisen att de har återfunnit 22 värdefulla verk efter ett tips från någon som lämnade en adress vilken gick till ett hus straxt utanför Stutgart där de också fann verken. Tipsaren visade sig senare vara Nikolaus Frässle, en svåger till konsthandlaren, gift med hans syster närmare bestämt, vilken enligt egen utsaga hört av sig till polisen då han fruktade för verkens säkerhet. Systern heter Nicoline Benita Renate Gurlitt och är född i Hamburg 1935 och tre år yngre än sin bror Cornelius.

Deidre Berger, ansvarig för den Judiska Kommittén i Tyskland, ringde till Tysklands regering för att be dem att snabbt reda ut ägarskapsfrågan. En speciell kommitté kommer att skapas som kommer att genomlysa hela den legala aspekten av ägarskap mm. Det är en skymf att det finns en lag som fortfarande existerar som rättfärdigar orättvisor, säger fru Berger i ett uttalande, och hänvisar till lagen som rör ägarskap och konfiskerad konst. Hon påpekar också på det märkliga sammanträffande att konsten återfanns samtidigt som många judar samlats för att minnas 75 års dagen av 1938 års pogrom, känd som kristallnatten, början på Hitler utrotande av judarna.

Hur det ska gå för Cornelius Gurlitt, Hildebrand Gurlitts son, som lagrat de 1400 verken i flera decennier i sin lägenhet i Munchen är ett ämne som det spekuleras om. Efter andra världskriget hade konsthandlaren sagt till de allierade att större delen av hans samling och alla hans inventarier brunnit upp under bombningen av Dresden i februari 1945. Tjugo till tjugofem verk som listats tillhörande Herr Gurlitt den äldre var omfattade av en utställning som turnerade i Förenta Staterna under mitten av femtiotalet. Tyska myndigheterna säger nu att de måste göra efterforskningar så att en lista över verken kan publiceras. Enligt listan på 200 verk som publicerats av tidningen Bild skulle Goebbels ha sålt 44 verk av Ernst Ludwig Kirchener, 23 verk av Emil Nolde, 15 av otto Dix, 8 av Oskar Kokoschka, 8 av Georg Grosz, 7 av August Macke, 4 av Picasso, 3 av Chagall, 2 av Gauguin och en skulpturskiss av Henry Moore.

I söndagens utgåva av Frankurter Allgemeine Zeitung rapporterades det att en målning av Max Liebermann som föreställer två män som rider på en strand, vilken visades förra veckan på Augsburgs nyhetskonferens, fanns listad på Tysklands officiella databank över konst stulen av nazisterna. Verket har länge eftersökts av David Friedmanns arvingar. Pappret citerade dokument från Bresalus stadsarkiv, en före detta tysk stad nu kallad Wroclaw i Polen, som bekräftar Herrr Friedmann som målningens rättmätige ägare 1939, men Herr Gurlitts mor, Helene, Hildebrand Gurlitts fru, är citerad som målningens senaste ägare, enligt konstregistret. Det fanns ingen omedelbar bekräftelse på den proviniensen, men det visar hur komplicerat det kan bli att spåra den rätta ägaren av ett konstverk. Liebermanns målning har flera gånger lånats ut till andra utställningar utan att någon frågat om det kunde röra sig om ett stulet verk.

Uppgifterna kommer från NewYork Times International 11/11 2013

Bilden kommer från Wikipedia commons och är inte densamma som artikeln hade.


 

8 maj 2014.

Gurlitt rapporteras död och målningarna verkar hamna i ett museum i stället för i släktingarnas ägo. Värdet är beräknat till cirka 110 miljoner Euro.

Tags: , , , , , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.