Vem vet vad som slutligen betyder något!

Fick en gratis almanacka av märket Winsor And Newton en gång. Antagligen given till mig som reklam från MålarLisa på St. Paulsgatan i Stockholm. I en pratbubbla ovan företagsnamnet står det Artist´s Diary 1978 djuptryckt i silver på det blå skinnbandet.
Denna lilla almanacka har följt mig sedan dess. I den finns allt från Londonkartor med teatrar och biografer, Londons tunnelbana till recept på aftonrodnad. På förstasidan står en översättning av längdmått, volymmått, viktmått, temperaturmått och pappersformat med viktangivelser. På följande sida finns datum för ansökningar till utställningar och skolor, följt av en sida med konstnärernas intresseorganisationer. Sedan kommer själva handboken. På fyra sidor behandlar almanackan allt från färgtyper, grunder, hållbarhet, ljuskänslighet, penseltvätt, fläckborttagning. Anledningen till att jag behållit denna lilla, 8 x 12 cm, bok är recepten på tänkbara färgblandningar. Almanacken går igenom vilka blandningar som passar till himlar, moln, månsken, marken, lövverk, hav, vågor, klippor, sandiga stränder och reflexer under båtar.
Genom noggranna studier av denna lilla bok lärde jag känna namnet på färgtuberna och fick en begynnande förståelse för färgernas karaktär och hur man kunde blanda. Alazarin Crimson, Viridian, Vermillion, Raw Sienna, Cerulan Blue Cobalt Blue är några av de namn jag lärde mig då och en kunskap som följt mig sedan dess.
Inte ett ord, inte en siffra finns nedskriven i denna almanacka. Den enda som skrivit i den, är min son, som klottrat med en blyertspenna, på några av sidorna.
Färg är inte bara färgkropp, det är både kropp och våglängd. Färg och ljus är ett fascinerande ämne att studera. Outtömligt. Ingen kan någonsin bli fullärd.
Kan ändå inte låta bli att tänka på den tid då en lite lapp, en liten notis kunde få så stor betydelse att den kunde innebära en livsförändring. I dagens ymnighetshorn av information, kontakter, möjligheter är det lättare att tappa fokus.

Winsor and Newton förresten. Är det Newton med tynglagen´s släkting som är inblandad i detta konstnärsmaterielföretag?

Det vore nära till hands att tro eftersom Isaac Newton var den som upptäckte spektralanalys genom ett prisma och om en släkting till honom kommit att syssla med färg vore ju det den naturligaste sak i världen.

prisma

prisma

Tags: , , , , , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.