Hantverkets villkor

En HEMSIDA är en slags interaktiv broschyr som ligger på nätet.
Den kan innehålla filmer, ljud, bilder och texter.
Den bärande faktorn är sidans idé. Läsarten.
Vad den vill säga.
Den som gör sidan ska kunna många hantverk:
skapa eller åtminstone kunna länka till filmer, bilder, texter,
göra layout av bilder och texter,
skapa ett användargränssnitt,
programmera eller använda färdig kod,
sökordsoptimera,
anpassa sidan till olika browsers, Iphone mm. Det blir många hantverk som samlats i ett.

syjox

När jag arbetade som maskör och perukmakare på teatern var det ofta definitionen av vad som skulle göras som ställde till problem. En röd peruk kan exempelvis vara alltifrån ljusorange till mörkt blåröd. Rött är en verbal överenskommelse och ska man förverkliga RÖD så måste man ha referenser. Det som är rött för dig är inte rött för mig.
De som var ”beställare” av ett uppdrag var sällan lika kunniga inom hantverket som den som skulle utföra det. Därför gällde det för hantverkaren att styra upp beställningen. Skisser, collage av bilder mm blev en väsentlig del av mitt arbete, för att förekomma snarare än att förekommas. För att säga –så här tolkar jag uppdraget och sedan ta emot synpunkterna innan man började en kostnadskrävande arbetsprocess med dyra material.
All form av för hård detaljstyrning uppfattade jag, då som nu, som oprofessionell.
Många krångliga regissörer, scenografer, statister, skådespelare lät sina egna nerver gå ut över den som var placerad underst i hierarkin: hantverkaren. För att i någon mån utbilda regissörer, scenografer m.fl i vad maskören och perukmakaren kunde tillföra en uppsättning så skapade jag 1986 boken Smink och mask, boken om teatermaskering.
Vet inte om den gjorde någon större skillnad men boken används visst forfarande trots att den sedan länge är slut på förlaget.

Boken gjorde i alla fall stor skillnad för mig. Den gjorde mig medveten om vilka faktorer som spelade in i det kreativa arbetet.

Förstår också bättre vad min mamma och pappa gick igenom när de utövade sina yrken. Pappa som guldsmed och mamma som tillskärare och sömmerska. Pappa som populär guldsmed fick många beställningar men inte lika många som betalades och hämtades ut. Inte lika kul att öppna plånboken och betala som att kommendera en hantverkare.  Samma sak för mamma. Många beställningar på kläder, men tjocka tanter vill se smala ut och ändringarna blev många och åt upp förtjänsten.

Singer symaskin

Singer symaskin

Nu upplever jag samma problematik i den digitala världen. Annonserna på internet om gratis webbsidor ökar i antal och det förvirrar begreppen för många. En hemsida svänger man ihop på en kafferast, tror många.
Beställarna måste utbildas för att få bättre kunskap om vad det är de beställer. Vad kan de förvänta sig och hur lång tid tar det att göra. En beställare ska exempelvis inte förvänta sig att samtidigt som en webbdesigner gör en webbsida också ge utbildning till den som beställer webbsidan. Utbildning är ett annat yrke och kräver annan förberedelse. Många vill maximera sin utdelning av det de betalar och försöka krama ut så mycket som möjligt av den som kan. Övertron på ungas förmåga att göra allt inom datateknik vill jag också ge en känga. De äldres förmåga att delge något med innehåll får inte förbises.

När jag ändå håller på måste jag också ge uttryck för detta.
Våra kulturpolitiker måste utbilda sig i villkoren för kreativt arbete. De folkpartister och moderater som har makten har sällan eller aldrig själva någon som helst kunskap om kreativt arbete. De ägnar all sin tid åt att TYCKA och genom sina beslut detaljstyra andras verksamhet. En överklass som vill ha en underklass att kommendera. Bekämpa klasssamhället!

Trots att den som kan hantverket är den som kan skapa det som efterfrågas, är det den som betalar för det som har makten.
Den som anlitar någon för något så sällsynt som ett jobb eller ett uppdrag har i dag all makt och kan diktera villkoren. Arbetstagaren(ordet arbetare har bytts ut mot en eufemism) har idag en väldigt kringskuren makt genom att arbetsmarknadens villkor urholkats av olika faktorer, nedmontering av facken genom orimliga avgifter, arbetskraftsinvandring, bemanningsföretag, timanställningar, deltidsantsällningar osv. När arbetsgivaren kräver något som kanske är orimligt är det svårt att säga emot då förhandlingspositionen är svag.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.