Praktikplatser och FAS 3 undergräver samhället

På 70-talet var kritiken mot samhället något som engagerade alla unga människor.
I Vietnamrörelsen studerade vi politik vilket ledde till att vi engagerade oss fackligt och partipolitskt. Vi lärde oss genomskåda provokationer och manipulation. Vi studerade Marxismen-leninismen, socialimperialismen och lärde oss hur politiken fungerar. Kunskapen ingav hopp om ett bättre samhälle värt att kämpa för.

Vi sjöng och sålde tidningar på gatan, pratade med folk på stan då vi samlade in pengar till FNL, vi affischerade och vi demonstrerade. En stark opinion mot Vietnamkriget bildades.
Palme spelade under täcket med USA, och motarbetade FNLgrupperna, för att sedemera starta organisationen Svenska Kommitéen för Vietnam. Nu 45 år senare heter det att Palme initierade arbetet för Vietnam.
Så var det inte. Det finns mycket att säga om det- och det finns andra som kommer ihåg allt bättre, jag var bara 13 år under 68 rörelsens hetaste år. Överallt fanns Säpo, kanske även CIA, och hade stenkoll på vilka vi var, vad vi gjorde och vad vi sa. Vår telefon var avlyssnad. CIA hade infiltrerat Sverige genom att avlöna många i den svenska kultureliten, Herbert Tingsten, Wilhelm Moberg. Sture Eriksson på Örebro Kuriren var starkt misstänkt för att bevaka oss för CIAs räkning.

Idag har makthavarna tagit ett nytt grepp på sitt folk och härskar genom söndring.

Varje människa ska vara fullt upptagen med att syssla med meningslösa motgångar, problem i vardagen.

Det kan vara allt från krångel med försäkringskassan, skatteverket, CSN, datorn, dagis, internet, telefonen, räntehöjningar och allmänt mediabrus från TV och radio.

Allt ska krångla för då hålls folket i schack och på grund av ren och skär tidsbrist sakna tid att ägna sig åt annat.

Desarmeringen av folket har gjort att inga protester hörs när nedmonteringen av den svenska välfärden gjorts.

För sent har folket upptäckt vad som skett. Då har förändringen redan accepterats av vissa och de som inte accepterat hamnar i konflikt med den andra gruppen och på så sätt kan man avväpna situationen. Intressegrupperna sätts mot varandra.

Metoderna att uttöva makt på är gamla och kända. I gamla Iran ändrade man hela tiden tideräkningen så att folket tvingades sysselsätta sig med att uppdatera allt, historien, historieböckerna, almanackorna osv. Machiavellis Fursten är boken som är maktens bibel, och pengarna deras Gud.

FAS 3 är en del av det nya klassamhället. En arbetsgivare får 5000:- i månaden för att bli FAS3 anordnare. Det kan man se som en slags muta. Alla som tar emot dessa pengar blir liksom köpta av regeringen. Vem vill inte ha 5000:- utan att göra något för det och dessutom få en personlig slav på köpet. Säg vem tackar nej till det? Fortsätter man rösta moderat så fortsätter pengarna komma. De som sitter i FAS3 situationen hamnar i limbo. Det är mycket svårt att ta sig ur denna situation och utanförskapet biter sig fast.

På samma sätt översköljes marknaden av praktikanter. Praktik kan vara positivt. Att komma i kontakt med en arbetsplats och få prova på att arbeta där under en utbildningsperiod är ofta av godo, men myntets baksida är att detta utnyttjas och många arbetsplatser tar kontinuerligt emot praktikanter i stället för att anställa. Dessa företag har aldrig för avsikt att anställa någon utan bara fortsätta ta emot praktikanter och utnyttja dessa. Företagen är mest intresserade av att ge utdelning till sina aktieägare snarare än att utveckla ett företag som ger många arbete och avkastning på lång sikt. Nej det gäller att sno åt sig medans det finns något!

Hur vore det om staten i stället satsade pengarna på att skapa nya avlönade jobb. Att staten inte ska äga något är nonsens, jag tycker att vi ska öka det gemensamma ägandet och bygga upp vårt välfärdsamhälle igen. Tillsammans med samlade krafter kanske vi kan få tillbaka det samhälle moderaterna och deras hejdukar raserat.

Slutligen Sverige ut ur EU. EUs lagstiftning att det ska råda fri konkurrens gör att all monopolställning tvingats sälja ut. Därför har vi inte längre en fungerande post, järnväg, vård etc. då alla dessa funktioner privatiserats. Svårt blir det att köpa tillbaka det som en gång var vårt, när utländska intressen tagit kontroll över vår gemensamma egendom. Tänker bara på alla dem som offrat sina liv i stendammslunga när de byggt tunnelbanan. Deras arbete, skapat med blod och svett, skänker man nu bort till högstbjudande. Skandalen är så stor att den inte ens är omnämnbar. Det gör för ont.

Tags: , , , , , ,

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.