Hur långt är ett snöre?

Sveriges äldsta snöre

Sveriges äldsta snöre, 10000 år gammalt funnet vid utgrävningar i Åbro.

När min mamma sålt sitt hus i Norrbotten och flyttat till stan, skulle hennes prylar förvaras i mitt hus. Massor med påsar med snörstumpar och gamla lagade nylonstrumpor var en del av bohaget som kom med flyttlasset från Norrland.

Trodde att mamma börjat spara på allt som en sån sjuklig samlare, tills jag började förstå vad som låg bakom.

Mamma fiskade ju mycket. I Alträsket lade hon nät och drog upp abborrar som hon rökte.

När jag under fyra veckor vistades på Island och sökte skydd för det ihärdiga regnet, kom jag i kontakt med flera av Laxness böcker. I Islands klocka beskriver Laxness hur huvudpersonen just fångat fisk och eftersom det blåser så hårt på Island måste man kunna förtöja sin fångst, annars blåser den bort. Han har inget att förtöja med och stjäl därför ett snöre av någon. För detta får han ett hårt straff som han försöker fly ifrån, och bokens berättelser fortsätter.

När jag läser detta förstår jag hur viktigt ett snöre kan vara i en situation som denna. På landet eller på sjön finns det ingen som kan erbjuda ett snöre när det behövs, så det gäller att vara förutseende i allt. Spara, samla och vara förberedd.

Nu är mammas snörstumpar nästan slut. Vis av erfarenheten börjar jag nu samla egna.

 

Fred Åkerström Onkel Sam och den snälle gossen Lyrics

Gossen Franco satt och grät vid grinden.
Då kom den snälle Onkel Sam förbi
och strök den lille över sammetskinden.
Käre gosse varför gråter vi?

Jo, jag har tappat mina sju pesetas
i förrgår morse när vi slogs så bra,
och alla pojkarna i klassen retas
och ger mig inte det som jag vill ha.

Här har du pengar, säger Sam medsamma.
Vad ska du köpa dig för denna slant?
Jag tänkte hänga min gamla mamma
och rep är dyra dom, inte sant?

Förståndig gosse, snyftar Sam och skänker
den snälle pilten några dollar till.
Det är så roligt med ett barn som tänker
på sina mödrar. Så lycka till!

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.