Målaryrkets museum

Målaryrkets museum hotas av nedläggning i April 2018. På Brännkyrkagatan 71 i Stockholm finns 250 kvm med målarhistoria som nu riskerar att hamna på soptippen för destruktion. Det känns verkligen tråkigt eftersom jag tror på en framtid med mer hantverksmässiga metoder för allt, och med behovet följer efterfrågan. Ju mer tid automation och datorer frigör desto mer tid borde vi få över att försköna vår värld på alla sätt: skräddarsydda kläder, handgjorda skor, munblåsta glas, handmålade tavlor, stickade tröjor, målade väggar osv. En skönare värld. Hoppas på att kanske Konstakademien kan förbarma sig och ta hand om både pigment, litteratur och verktyg.

Tags: , , , , , , , ,

2 Comments to "Målaryrkets museum"

 1. Bengt Samuelson skriver:

  Hej,
  råkade hamna på din websida av en ren slump. Jag målar inte, men min mamma målade i olja och lärde sig på gamla dar att lasera, och det blev ett riktigt lyft, en upptäckt som legat och väntatpå henne i sextio år.
  Jag är översättare från ryska och håller ett seminarium i facköversättning på min gamla institution vid Lunds universitet och i övermorgon ska vi gå igenom några texter som handlar om måleri, från bysantinsk tid till senrenässans. Och jag har kopierat delar av det du skriver om tempera, äggtempera och äggoljetempera och enbart äggvitetempera. Det råder viss förbistring, och den ryska terminologin eller beskrivningssättet skiljer sig i vissa avseenden från vårt. Och plötsligt insåg jag en sak som jag aldrig tänkt på, det som står i din rubrik ”Temperan slocknar inte”.
  Nu ska jag dela ut dina tankar till studenterna som brevidläsning. Och med lite tur kanske jag inspirerar någon att börja måla.
  Jag letade länge på din sida innan jag hittade ditt namn – Eva Lindgren måste det vara. Vackert. Jo, jag behöver en ordentlig adress till din sida, för jag kan bara se något som heter gogoplex.se
  Varmaste hälsningar
  Bengt Samuelson, Lund

  • Eva Lindgren skriver:

   Hej Bengt. Kul och spännande.
   De ryska mästarna som Levitan och Repin är mina idoler.
   Levitan målade a la prima, men Repin arbetade mer efter modell i studio.
   De arbetade mest med olja. Vill du läsa mer om färg kan du ju alltid läsa Cenninnis bok Om målarkonsten, även om det mesta av vad han har att säga står på gogoplex.se
   Min sida med mina verk heter http://www.evalindgren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Whatever. Eva Lindgren skriver om det.